
Öppenvinkelglaukom, även känt som grön starr, är en ögonsjukdom som påverkar synnerven och gör så att ditt synfält långsamt krymper. En anledning till att man får grön starr är för att cirkulationen i synnervens kärl blivit sämre, en annan anledning till att nerven skadas är på grund av ett ökat tryck inne i ögat och utan behandling riskerar man att bli blind. Det är dock svårt att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede eftersom det går så långsamt. Hjärnan kan fylla i de synintryck som försvinner och därför märker de flesta inte av sjukdomen förrän den har funnits en längre tid. När man väl börjar märka av sjukdomen har synen oftast redan blivit kraftigt påverkad och sjukdomen har gett större skador som till exempel att synfältet blivit mindre och mörkare.
Ögat består till stor del av en geléaktig vätska som kallas för glaskropp som är en av 3 rum som kallas kammare som ögat består av. De andra två kallas främre kammaren och bakre kammaren. För att ögat ska behålla sin form och fungera normalt behöver det ha ett visst tryck. Trycket i ögat kommer från en genomskinlig vätska som heter kammarvatten. Kammarvatten är något som bildas i ögat och som ger näring till ögats lins och hornhinna. Ögat producerar hela tiden nytt kammarvatten som rinner genom kanaler i kammarvinkeln där det även för bort slaggprodukter.
Risken för att få skador på synnerven ökar om trycket i ögat är för högt, det behöver dock inte alltid ge skador. Men det kan också påverkas av att trycket är för lågt.
Grön starr kan bero på att du ärvt vissa gener, de flesta som får sjukdomen är äldre än 50 år. Har du en förälder eller ett syskon som har sjukdomen bör du få din syn undersökt regelbundet. Om man har öppenvinkelglaukom får man behandling mot detta och får gå på kontroller resten av livet.
Grön starr är en av de vanligaste ögonsjukdomar i västvärlden och näst vanligaste orsaken till blindhet över hela världen.
Symptom
- Synförändringar: Människor med grön starr kan uppleva att deras syn gradvis försämras över tid. Det kan börja med att man märker att man har svårt att se detaljer eller att man får synproblem i mörker.
- Tunnelseende: Detta innebär att synfältet smalnar av gradvis. Personer med grön starr kan märka att de har svårigheter att se föremål som befinner sig utanför deras centrala synområde.
- Halos runt ljuskällor: En vanlig upplevelse för personer med grön starr är att de ser halos eller regnbågsfärgade ringar runt ljuskällor, särskilt på natten.
- Ökad ögontryck: Många gånger orsakas grön starr av förhöjt tryck i ögat. Detta kan ibland kännas som smärta eller obehag i ögonen.
- Förändringar i synskärpan: Personer med grön starr kan märka att deras synskärpa försämras, även med korrigering av glasögon eller kontaktlinser.
- Obehag eller smärta: Vissa personer kan uppleva obehag eller smärta i ögat, särskilt vid plötsliga förändringar i synen eller när ögontrycket är högt.
- Röda ögon: Grön starr kan ibland orsaka rodnad i ögonen, särskilt om ögontrycket är förhöjt under en längre tid.
Det är viktigt att komma ihåg att symtomen på grön starr kan variera från person till person och att vissa människor kanske inte upplever några symtom alls förrän sjukdomen har fortskridit till en senare fas. Om du misstänker att du har grön starr eller upplever några av ovanstående symtom är det viktigt att du kontaktar en ögonläkare för en noggrann undersökning och diagnos.
Det finns inget kosttillskott som botar grön starr men ögonvitaminer har ändå visat en god effekt på ögonsjukdomar generellt. Det är alltid bra att ta hand om sina ögon. Här är några ämnen som kan vara bra
- Lutein och zeaxantin: Dessa karotenoider är kända för att skydda ögonen mot skador orsakade av fria radikaler och blått ljus. De finns naturligt i gröna bladgrönsaker och äggula, men kan också tas som kosttillskott.
- Omega-3 fettsyror: DHA (docosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra), som finns i fiskolja, har visat sig ha fördelar för ögonhälsan genom att minska risken för makuladegeneration och andra ögonsjukdomar.
- Vitamin C: Starka antioxidanteffekter gör att vitamin C kan hjälpa till att skydda ögonen mot skador orsakade av fria radikaler. Det finns naturligt i citrusfrukter, bär och gröna grönsaker.
- Vitamin E: En annan kraftfull antioxidant, vitamin E kan hjälpa till att skydda cellerna i ögonen från oxidativ stress. Nötter, frön och gröna bladgrönsaker är bra källor till vitamin E.
- Zink: Zink är viktigt för ögonhälsan och kan hjälpa till att minska risken för åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) och andra ögonsjukdomar. Nötkött, skaldjur, bönor och nötter är bra källor till zink.
- Vitamin A: En viktig näringsämne för ögat, vitamin A bidrar till att bibehålla en normal synförmåga och suddighet. Det finns i gula och orange grönsaker, lever och mejeriprodukter.
- Antocyaniner: Dessa naturliga färgämnen finns i röda och blå bär och har visat sig ha fördelar för ögonhälsan genom att minska risken för ögonsjukdomar och förbättra synskärpan.
Att få dessa näringsämnen genom en balanserad kost är alltid det bästa alternativet, men kosttillskott kan vara ett alternativ för personer som har svårt att få i sig tillräckligt med näringsämnen genom kosten. Innan du börjar ta några kosttillskott är det viktigt att rådgöra med en läkare eller ögonläkare för att se till att det är säkert och lämpligt för dig